fbpx

Stress en slaapkwaliteit: 4 redenen om meer te slapen

Je kan je heel erg druk maken om het beste trainingsschema en het ultieme dieet maar als je “vergeet” na te denken over herstel en stressmanagement laat je héél veel progressie liggen. En dan bedoel ik zowel spieropbouw als vetverlies. We kunnen 2 boeken volschrijven over het nut en belang van slaap, het verlagen en permanent verminderen van stress en manieren om dit te bereiken.

Voor nu houden we het bij een artikel, doen we dat boek later. Hieronder lees je vier redenen om je minder druk te maken over je training en voeding en meer over je herstel, stress en slaap na te denken.

Slaap is best wel belangrijk

Idealiter slaap je ergens tussen de 7-9 uur. Dit is 1/3 van je dag en dus ook van je leven. En met een goede reden: je lichaam moet herstellen van de activiteiten van die dag.: hersenen verwerken alle informatie en slaan het (hopelijk) op en alle spieren, zenuwen pezen en gewrichten in je lijf moeten bijkomen van die dag.

Dit gaat de ene dag beter dan de andere dag. Na een dag wandelen in de bergen ben je de volgende waarschijnlijk nog wat moe in de benen als je dat niet bent gewend. Andere dagen lig je een hele dag op de bank en ben je de volgende dag helemaal fris en fruitig.

De dag na het wandelen is het lichaam duidelijk nog niet hersteld. Je doet rustig aan en na nog een goede nachtrust ben je alsnog de oude. Vaak merken we dit na extreme gevallen zoals een wandeling die je nooit hebt gedaan of een extreem korte nacht van 4 uur, met alcohol in je bloed. Maar je lichaam heeft dezelfde moeite om te herstellen na een overdaad aan krachttraining.

Teveel trainen = minder tijd om te herstellen terwijl je te veel hebt gedaan.

Dat brengt ons bij het volgende punt. Meer trainen dan dat je lichaam nodig heeft betekent niet dat je nog sneller spiermassa opbouwt.

Natuurlijk wil je met voldoende volume trainen (volume= aantal werksets per spiergroep per week). Anders doe je jezelf tekort. Maar boven een bepaald aantal werksets per spiergroep (ga even uit van 20 werksets per spiergroep per week als gemiddelde) is de spiergroei minder dan de schade die het oplevert.

En van die schade moeten je spieren herstellen. Als je je spier elke training 20% schade geeft maar hij kan maar voor 16% herstellen omdat je die spier dan alweer aan het werk zet, is het een kwestie van tijd voordat er blessures optreden.

Onnodige stress op je spieren en onnodige stress op je lichaam in zijn geheel. Deze stress in je lichaam neem je weer mee in de rest van je dag en daaropvolgende dagen.

Werk/privé stress? Dat neem je mee de sportschool in.

Gezeur op je werk? Ruzie thuis? Een baby die je ’s nachts wakker houdt? Allemaal zaken die je stress opleveren. Stress die je waarschijnlijk slecht doet slapen (dus nog meer stress!) maar ook zorgt voor minder progressie in de sportschool!

Niet alleen ben je minder geconcentreerd omdat je gedachten ergens anders zijn, je lichaam heeft simpelweg minder energie om te doen wat er wordt gevraagd (een shitload aan gewicht verplaatsen).

Spieropbouw is een zeer intensief proces voor je lichaam, het is dan ook belangrijk dat aanvullende vormen van stress (zoveel mogelijk) worden vermeden als je optimale progressie als doel hebt.

Stress is niet te vermijden. Je kan wel stress in een vroeg stadium leren herkennen en ermee om leren gaan. Waardoor je weer beter slaapt en de hele neerwaartse spiraal kan worden omgedraaid.

Tip: Wat kun je dan het beste doen in de sportschool als je weet dat je veel stress hebt of gewoon moe bent? Je volume naar beneden aanpassen zodat je lichaam wél kan herstellen.

Je verliest meer spiermassa.

Als laatste punt natuurlijk nog even kijken naar het effect van stress en slaaptekort op je gewicht. Er is in 2010 onderzoek gedaan naar het effect van slaap op het behoud van vet/spiermassa bij mensen met overgewicht.

Eén groep sliep gemiddeld 5,5 uur per nacht, de andere groep 7,5 uur.

Ze verloren beide 3 kilo gewicht. Niks aan de hand zou je zeggen, lang leve Netflix!

Maar voor de eerste groep (die met het slaaptekort) was bijna 80% van die 3 kilo spiermassa en 20% vetmassa.

Bij de tweede groep was dit 54% spier en 46% vetmassa.

Dit zijn dus mensen die niet sporten en met overgewicht kampen. Veel mensen hebben vergelijkbare kenmerken.

Simpelweg meer slapen zorgt er dus voor dat je meer spiermassa behoudt (die spiermassa zorgt ervoor dat je er niet alleen beter uitziet, het houdt je ook vitaler op oudere leeftijd!) en dat je meer vetmassa kwijtraakt!

Dus voordat je weer een nieuw schema nodig heb of Javaanse Gojimelk gaat drinken om af te vallen: kijk eerst een kritisch naar je stress en slaap!

By | 2019-02-20T15:19:50+00:00 20-02-2019|