fbpx

5 manieren om vetverlies te meten

personal training Breda

Het is erg lastig om objectief te kijken naar de voortgang van je dieet. De ene dag voel je je de nieuwe Doutzen of Dwayne Johnson, de andere dag voel je je een aangespoelde orka of Sir Fatty McFatFat. Daarom hieronder 5 manieren om je gevoel uit te schakelen en te kijken naar de data. 

 

1. Weeg jezelf dagelijks

De weegschaal is het meest gebruikte middel om te bepalen of je dieet werkt. Raar genoeg is juist de weegschaal de meest onbetrouwbare manier in deze lijst als je het slechts 1-2 keer per week doet. Je gewicht fluctueert dagelijks dus die ene keer zegt niet zoveel.

Het kan wel echt een meerwaarde zijn: weeg jezelf elke dag en pak het gemiddelde van die week. Zo heb je een duidelijker beeld t.o.v. één weegmoment waarbij je misschien net je zwaarste dag hebt.

Weeg jezelf elke ochtend voor het eten en na je eerste wc-bezoek. Naakt.

2. Meet je middel

Meet de omvang van je middel tenminste 1 keer per week tegelijk met het wegen in de ochtend. Je kan het ook vaker per week doen als je een gemiddelde wilt hebben.

Om meer zekerheid te hebben kun je ook op twee plekken meten: 5 cm boven en onder de navel. Het verschilt per persoon waar je op je buik als eerste centimeters verliest.

3. Spiegel selfies

Selfies zijn goed! Niet die aandachttrekkende variant waarbij je je tieten laat zien en vervolgens praat over hoe je leven zo zinvol is dankzij een of ander kutdrankje.

Ik heb het over de selfie om je voortgang te meten. Dit is een hele goede manier om objectief naar je lichaam te kunnen kijken. Je ziet veranderingen zelf niet meer omdat je je eigen kop elke dag in de spiegel ziet.

Maak 3 foto’s in boxershort of bikini op de dag dat je begint aan je dieet: voorkant, zijkant, achterkant.

Maak nieuwe foto’s na een maand en doe het in dezelfde ruimte: ander licht maakt andere foto’s. Vaker is niet nodig. Deel ze met de hele wereld of hou ze voor jezelf. Als je ze maar maakt.

4. Je kleren

Net als de selfie geven je kleren heel duidelijk aan hoe je ervoor staat. Zit je broek duidelijk losser? Heb je een (nieuwe) riem nodig? Of zit het bloesje ineens toch wat te strak?

Als jij vindt dat je niet bent afgevallen maar je broeken en shirts zitten veel losser hou je jezelf voor de gek. Kijk naar de feiten, niet naar hoe je je voelt.

Dit geldt overigens ook omgekeerd: je kan heel hard roepen dat je niet zwaarder bent geworden maar als er meer spanning op je spijkerbroek staat dan op de relatie tussen de VS en Noord-Korea moet je toch eens eerlijk zijn naar jezelf.

5. Bijhouden wat en hoeveel je eet

Je kan maanden denken goed bezig te zijn maar uiteindelijk simpelweg te veel eten. Ook “gezond” eten bevat calorieën. Sterker nog: een salade met geitenkaas, walnoten en olijfolie bevat een stuk meer calorieën dan een stukje appeltaart.

Hou je eten eens een aantal weken bij in MyFitnesspal. Koop een keukenweegschaal en ga eens na wat je nou echt allemaal naar binnen gooit.

Dit betekent niet dat je de rest van je leven je eten moet wegen en calorieën moet tellen. Absoluut niet. Het is wel een goede manier om inzicht te krijgen in je eetgedrag en dat gedrag aan te kunnen passen. 

Ik hoop dat je met deze tips meer rust en controle krijgt over je dieet. Het is niet makkelijk om naar cijfers te kijken als je gevoel iets anders zegt. Maar juist daarom is het belangrijk om die cijfers toch bij te houden: op den duur schakel je dat gevoel uit en neemt objectiviteit het over. Mocht dit nou echt niet lukken, laat je dan coachen.

 

By | 2018-08-05T08:28:37+00:00 05-08-2018|