fbpx

De fitnesswereld faalt…hard.

Fitness is de meest beoefende sport van Nederland. In 2014 waren er naar schatting 2,7 miljoen mensen lid van een sportschool. Sommigen doen het om lekker in beweging te zijn maar de meesten zijn op zoek naar resultaten. De kwabjes weg, dikke biceps of 10 km kunnen hardlopen. Als we er maar anders uitzien dan we nu al doen.

Met 2,7 miljoen leden zou minstens 15% van Nederland eruit moeten zien zoals ze willen. Maar ga maar eens na: hoeveel mensen hoor je in je omgeving klagen over hun gewicht? Hoeveel mensen zijn niet tevreden met wat ze in de spiegel zien? Hoe kan het dat er zoveel mensen lid zijn van een sportschool en er tegelijkertijd zoveel mensen ongelukkig zijn met wat ze in de spiegel zien?

Om je gerust te stellen: het ligt niet aan jou.

De fitnesswereld in een notendop

Het ligt aan mij. Of liever gezegd: mijn branche.

Er is geen branche in de wereld waar zoveel leugens worden verkocht als de fitnessbranche. Er wordt gretig misbruik gemaakt van de zoektocht naar de snelste en makkelijkste manier om af te vallen of spieren te krijgen.

Pillen, poeders, Herbalife, Better Belly, zweetcabines, tientallen Abcrunch-maximizervarianten bij TelSell en het fenomeen Alcachofa (verlies 10 kilo in 1 week tijd!). We trappen er met zijn allen in.

Deze “fitness” bedrijven verdienen miljarden per jaar aan jouw zoektocht naar geluk. Als het allemaal zou werken hadden die bedrijven geen bestaansrecht meer.

Daarnaast zijn er nog honderden, misschien wel duizenden zelfbenoemde fitnessprofessionals. Deze “collega’s” posten elke dag tips over de nieuwste Detox-Tea, groene smoothies en Weightloss/Squat Challenges.

Begrijp me niet verkeerd, er is niks mis met geld willen verdienen. Ik ben niet roomser dan de paus. Ik snap alleen niet waarom je ervoor kiest dit te doen op een manier waarvan je weet dat het niet zuiver is.

Instagram en Facebook maken het er niet beter op. De overvloed aan selfies met hashtags #instafit #fitfam #healthy en ga zo maar door is niet bij te houden. Je telt tegenwoordig alleen mee met een sixpack. Gevolg: nog meer mensen willen die sixpack. En wie gaan we om hulp vragen voor die sixpack? Juist, de persoon die een foto van zijn sixpack op Instagram zet.

En hier gaat het fout. Je ziet iemand met een mooi lichaam en trekt de conclusie dat die persoon de kennis en kunde bezit om jou te helpen. Om een persoonlijk plan op te stellen gebaseerd op jouw lichaam, voorkeuren, doelstellingen, en vooral levensstijl.

Maar wat als die persoon nou eenmaal goede genen heeft? Wat als die persoon elke dag pizza eet (maar groene smoothies en detox tea op Instagram zet) maar simpelweg zo’n hoog metabolisme heeft dat hij/zij niet snel aankomt?

 

 

By | 2018-01-02T19:50:04+00:00 15-12-2017|