De conclusie: ze eten te weinig. Huh, te weinig?! Ja, te weinig! De client moet dus meer gaan eten om af te vallen…hoe het komt en hoe je het oplost vertel ik je in de komende blogs!

Stofwisseling: wat is het en wat doet?

Zoals ik in een van mijn eerdere blogs al schreef is het lichaam maar bezig met 1 ding: overleven. Je stofwisseling is hier van grote invloed op. Voor ik dieper in kan gaan op reverse dieting leg ik eerst uit hoe je stofwisseling (ook wel metabolisme) werkt en wat de functie is.

De wetenschappelijke benadering laat ik even voor wat het is, ik hou het op Jip en Janneke taal.

Als ik zoiets complex als de werking van de stofwisseling kort samen moet vatten: Je stofwisseling bepaalt hoe snel je gewicht verliest of aankomt.  Voor wie wat meer diepgang zoekt, zie hieronder. Heb je weinig tijd dan volstaat bovenstaande omschrijving.

Je metabolisme is een verzameling biochemische reacties die plaatsvindt in de cellen in je lichaam. Op het moment dat je iets eet wordt het voedsel afgebroken door enzymen in je maag en via het bloed vervoerd naar de cellen in je lichaam. Tijdens dit proces komt er (door de biochemische processen) energie vrij. Deze energie kan je lichaam gebruiken om de taken uit te voeren die jij het laat doen. Komt er teveel energie binnen dan wordt dit overschot opgeslagen: voornamelijk in je lever, spieren en als lichaamsvet. Heeft je lichaam extra energie nodig, dan pakt het deze weer terug uit de voorraad.

Nog steeds niet de meest nauwkeurige uitleg, maar je moet het er even mee doen. Als je maar snapt dat je stofwisseling voor een groot deel bepaalt of je afvalt of aankomt. De voeding die je lichaam binnenkrijgt wordt gemeten in calorieën. De snelheid waarmee jouw stofwisseling de calorieën verwerkt en omzet naar bruikbare energie, bepaalt voor een groot deel hoe makkelijk jij afvalt en/of aankomt. Hoewel de snelheid bij sommige mensen extreem hoog of laag kan zijn (denk aan die ene vrouw die alles kan eten zonder een gram aan te komen, of de man die juist met elk biertje een dikkere buik krijgt), is er onderzocht of er een gemiddeld aantal calorieën is waarbij mensen op gewicht blijven.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Hieruit hebben onderzoekers geconstateerd dat een vrouw ongeveer 2000 calorieën per dag moet eten en een man 2500 calorieën. Dit is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Deze zie je ook vaak op de verpakking staan in de supermarkt. Met inname van deze getallen zou je stofwisseling dus (ongeveer) in balans zijn, wat betekent dat je niet aankomt of afvalt.

Hoewel de richtlijn op zich niet heel verkeerd is, is het ook niet meer dan dat. Een richtlijn. Deze vermelding op verpakkingen impliceert echter dat een vrouw van 1.50 meter en 48 kilo die 4 keer per week sport, net zo veel calorieën moet eten als een vrouw van 1.75 meter en 110 kilo die op de bank hangt. Er wordt gekeken naar gemiddelden, er bestaat alleen geen gemiddeld mens.

Het aantal calorieën dat jij nodig hebt, kan niemand voor je vaststellen. Dit is afhankelijk van je lengte, gewicht en dagelijkse activiteiten. Tip: hou eens een week bij wat je eet, bijvoorbeeld in de app MyFitnessPal (graties!). Zo zie je wat jou lichaam op dit moment nodig heeft om je huidige gewicht vast te houden.

Hoe je stofwisseling zich aanpast

Nu je weet hoe je stofwisseling werkt kunnen we gaan kijken naar de rol die je stofwisseling speelt bij het afvallen. Meer hierover in Deel 2!

Heb je in de tussentijd vragen, problemen of wil je gewoon weten welke shampoo ik gebruik? Volg me op Facebook of zoek contact!

Meer nieuwsberichten

afvallen en het volhouden breda

Afvallen én het volhouden: dat is je doel.

Dit artikel lezen
6 carnavalstips voor fitte bourgondiers breda

6 carnavalstips voor fitte bourgondiers

Dit artikel lezen
deze is voor de dikzakken personal training breda

Deze is voor de dikzakken ;)

Dit artikel lezen